2022 Noordkaap

Nordkapp
De reis 9242 km

25-04-22: Vertrek op woensdag 27 april

27-04-22: Het aanloopje is genomen. Dit zijn de dagen tot aan Zweden waar het pas de tocht pas ‘echt’ begint. De eerste dag naar Travemünde (D) gereden, +/- 600 km. Lekker op mijn gemak gedaan, op tijd een stop. Gelukkig maar 1 file, Osnabrück 45 min. vertraging. ’s Avonds op een camperplaats gestaan. Alleen elektriciteit als voorziening, voor het overige niets. Nog even naar de haven gefietst, +/- 3 km. Daar lag wel een mooi schip.

Haven Travemünde

28-04-22: Voor de 2e dag had ik een boot geboekt; Travemünde naar Malmö. Op tijd ingecheckt (09:00), afvaart om 10:00. De bootreis duurde 9 uur dus heel de dag hangen/lezen/rondje lopen ect. ect. na de boot verlaten te hebben (19:30) naar een camperplaats net boven Malmö bij Lomma, parkeerplaats langs redelijk drukke weg. Ook weer een basic plaats, nu alleen een toiletgebouw als voorziening. Wel gratis. ongeveer 50 meter van zee. Morgen begint het ….

Camping Travemünde

29-04-22: De ochtend van de 29e wakker geworden door de zon die op mijn gezicht scheen :-). Dit is voor mij het ultieme gevoel van vakantie/vrijheid. Deze dag van Lomma naar Näsum (bij het meer Ivösjön) gereden. Nadat ik Malmö voorbij was van de snelweg af gegaan en verder gereden op de B-wegen, dan zie je meer van het landschap. Zo’n beetje de zuidkust naar het oosten gevolgd. Ontwikkeld gebied met weides/akkers. Lekker rustig op de wegen. Golvend landschap.

De kampeerplaats is een grasveld grenzend aan het meer Ivösjön. Prachtig uitzicht, wederom basic. Electriciteit, Dixy-toilet, (koud)water maar ook een Wifi-hotspot.

Caming Nasum

Hier sta ik 2 dagen, mooie plaats om te eten/ontbijten

Caming Nasum

30-04-22: Rond het meer gefietst, 60 km. Dat is inclusief verkeerd rijden. het is er goed fietsen, ook fietspaden. Maar de bewegwijzering ontbreekt veelal. Meteen al in het begin 5 km te ver doorgereden. gelukkig heb ik mijn fiets-GPS apparaat bij. Daarna maar de landkaart in beeld gezet en zodoende de goede richting aangehouden :-). De eerste 3 dagen waren zonnige dagen, nu helaas bewolking.

01-05-22: 1 mei spullen weer opgeborgen en 200 km verder gereden naar het eiland Öland (Zuid-Oost Zweden, 138 km bij 16 km). Lijkt wel een beetje op de bijnaam van Nederland :-). De reis is voorspoedig verlopen, het is bijna overal heel rustig op de weg. Onderweg het eerste bord tegengekomen waardoor blijkt dat ik in het ‘hoge’ noorden ben aangekomen

Verkeersbord

Familie-camperplaats gevonden op het zuidpunt van het eiland. Mooi grasveld, 500 meter van de Kalmarsund (zee). Eenvoudige voorzieningen, maar wel alles aanwezig. Vooral een warme douche spreekt mij zeer aan, na 4 dagen met een washandje en koud water. Hier blijf ik 2 dagen.

Kalmarsund

02-05-22: De volgende gehele dag zon. Een sportieve dag voor de boeg. ‘s-Morgens voor het ontbijt om 07:00 een klein uurtje hard gelopen. (moet ook bijgehouden worden). Mooi pad langs de zee. Daarna ben ik gaan fietsen. Er loopt een mooie gemarkeerde fietsroute over het hele eiland, 367 km. Dat is wat teveel van het goede, mijn tocht beperkt tot 80 km. Het zuidelijk deel van Öland heeft wel wat weg van Holland. Vlak en open, dat betekend dat de wind vrij spel heeft. Op het eiland staan 350 windmolens, vroeger wel 2000. Daarvan staan er nog een aantal in het veld.

Oude windmolen Öland

Qua weer wisselend, volop zon maar en de loop van de dag aantrekkende wind tot krachtig. Omdat ik in het zuiden zit moet ik met wind mee vertrekken. Dit betekend aan het einde met tegenwind terug! Daardoor waren de laatste 30 km zwaar, zelfs voor mij als geoefende fietser. Zoals de Vlamingen zeggen: het was stoempen. De eerste alinea van het liedje van Boudewijn de Groot speelde constant in mijn hoofd: Hoe sterk is de eenzame fietser….. Ik ben n.l. de hele tocht geen andere fietser tegengekomen?? Misschien weten de zweden wel betere dingen te doen dan hier te fietsen!

03-05-22: De camper weer gestart en naar Gusum gereden. Dat is ongeveer halverwege tussen Öland en Stockholm. Op de weg naar het noorden verlaat ik het gecultiveerde Zuid Zweden. Nu beginnen de bossen.

Bijna de gehele trip van de dag deze bossen en waarschijnlijk zal ik die komende tijd nog héééél veel zien. Opmerking voor de NM-groep, gelukkig geen Prunus Serotina te zien 🙂. In Gusum een mooie camping gevonden van een eigenaar die Nederlander is, communiceert wel gemakkelijk. De camping heeft een fantastisch uitzicht over een uitloper van een groot meer.

Camping Gusum

Indien ik meer tijd had zou ik hier langer willen blijven zo mooi. ’s Nachts werd ik wakker met een koud gezicht. Even gecheckt op mijn telefoon, inderdaad -2 graden. Slaapzak is gelukkig wel warm.

Bevroren voorruit, 04:00 uur

04-05-22: De volgende ochtend werd het snel warmer dus weer verder gegaan met het laatste stuk naar Stockholm. Onderweg bij Norrköping de doorgaande weg moeten verlaten i.v.m. wegwerkzaamheden, die omleiding stond niet aangegeven (althans ik heb niets gezien). Daardoor verzeilde ik, mede door nog een andere omleiding, midden in de stad. Kleine wegen, eenrichtingsverkeer, ect ect. Gelukkig heb je tegenwoordig Navigatie waardoor je er in niet al te lange tijd uit geraakt (pfff).

Bij Stockholm aangekomen werd het druk op de weg, waarschijnlijk zoals overal bij grote steden. Maar m.b.v. de reeds genoemde Navigatie redelijk gemakkelijk bij de beoogde camping aangekomen. Op 500 meter een metrostation waardoor ik de komende dagen het centrum van Stockholm (10 km) gemakkelijk kan bereiken.

05 en 06-05-22: Ben geen echte city-tripper maar op 5 en 6 mei Stockholm bezichtigd. Veel gebouwen gezien en centrum met, zoals elke grote stad, veel winkels, horeca enz. enz. Naar mijn weten heeft Stockholm geen (wereld) beroemde gebouwen. Hierna een foto van het Koninklijk Paleis midden in de stad.

Koninklijk Paleis Stockholm

Andere gebouwen zoals parlement, stadshuis enz. wel gefotografeerd maar hier niet bijgeplaatst. Wel nog een foto van een modern gebouw, niet kunnen ontdekken wat het is of waar het voor dient. Morgen neem ik de boot naar Finland.

Modern gebouw Stockholm

07-05-22:  Op deze zaterdag naar Kapellskar gereden (90 km noordoostelijk van Stockholm) en daar de boot genomen naar Naantali (bij Turku) in Finland. Opnieuw een hele dag (9 uur) op de boot. In de ochtend regende het een beetje, bij aankomst in Finland was het weer zonnig. De laatste uren vaar je constant tussen de eilanden door.

Kust voor Turku (Finland)

Om 19:30 uur van de boot afgereden naar een camperplaats op het eiland Kuusisto (30 km). Het is een gewone een parkeerplaats bij Kuusisto Castle, een ruïne van een 17e-eeuws kasteel. Alleen een toiletgebouw, heerlijk rustig, was de enige die hier bleef overnachten. De 2 dagen hierna wilde ik, na 5 dagen autorijden, bootje varen en door een stad slenteren, wel weer even de natuur in.

Vogelgebied Salo

08-05-22: ’s-Ochtends een heerlijke lange wandeling door de bossen op Kuusisto gemaakt en na de middag naar een volgende parkeerplaats net buiten Salo gegaan (50 km). Het is gelegen tegen een vogel-/natuurgebied, heel mooi. In de avond nog een rondje gelopen. Aan de informatie borden (8) te zien komen er minstens 40 soorten vogels in het gebied voor.

09-05-22: De volgende ochtend heel vroeg, 05:30 uur, weer het gebied in gelopen om (meer) vogels te spotten. Ondanks de temperatuur, -2 graden, was er genoeg te zien. Ik ben niet genoeg volgelkenner om de Nederlandse namen te kunnen opnoemen, maar door de informatieborden wel een paar Finse namen. O.a. de Telkkä, de Kanadanhanhi, de Kyhmujoutsen enz. 😊

Vogelgebied Salo

Aan het einde van de dag naar Helsinki gereden. Sta op een “moderne’ camping met alles erop en eraan. Metrostation vlakbij, centrum Helsinki 15 km.

10 en 11-05-22: Ik heb de afgelopen 2 dagen Helsinki bekeken. Helaas is het weer wat minder geweest. Koud (10 gr.), winderig en af en toe een buitje regen. Dat maakt het er niet mooier op. Centrum is open, brede straten, ‘oude’ monumentale gebouwen en ook veel nieuwe. Door de weersomstandigheden ben ik niet in de andere wijken geweest. Veel mooie beelden, o.a.:

Beeld in Helsinki

Een ruimte die speciaal is de rots-kerk. Een gebouw is het eigenlijk niet. Midden in Helsinki is in een rotspartij een grote ronde ruimte uitgehakt en daar is een dak boven geplaatst. Het is 50 jaar geleden met machinale hulp gemaakt en niet lang geleden met de hand.

Rots-kerk Helsinki
Rots-kerk Helsinki

Ook nog in het Antartica Museum geweest, maar zelfs 2 uur is veel te kort. Zeker 1000 opgezette/nagemaakte dieren van de hele wereld, over het ontstaan van leven enz. enz. Hier kun je jezelf wel met gemak een hele dag, of langer, vermaken.

Nu op naar het hoge noorden.

12-05-22:  Vandaag vanuit Helsinki een 375 km naar het Noord Oosten gereden. Bijzonderheid onderweg: ik scheerde langs de grens met Rusland. Bij de plaats Joukio kom je er wel heel dicht bij.

op de achtergrong Rusland

Op de foto is eigenlijk niets te zien .., maar in werkelijkheid is de grens maar 500 meter ver weg, de bomen op de achtergrond staan in Rusland. Toch een beetje spannend met alle gedoe de laatste tijd.

Later in de middag aangekomen in een klein haventje aan een meer in Kerimäki om te staan die nacht. Niet vreemd overigens in het land van de duizend meren, volgens mij kampeer je bijna altijd aan een meer. Op de parkeerplaats, geen voorzieningen.

13-05-22: De volgende dag nog een stukje doorgereden (175 km) tot bij Kuopio. 2 nachten verblijf op een mooie camping met alles erop en eraan. Plekje bij een meer!

uitzicht camping Kuopio

14-05-22: ’s-morgens een wandeling door de bossen gemaakt en ’s-middags naar centrum Kuopio. Er is een mooi centraal plein met een soort van markt erop. Later ontdekte ik dat onder het plein en omliggende gebouwen een heel winkelcentrum ligt. Ik neem aan dat het een flink deel van het jaar koud en donker is en vandaar onder de grond.

Koud e.d. klopt wel, ik zie nu nog regelmatig sneeuw(resten) in de bossen

zuid Finand

Zelfs de kleine boompjes hebben nog hun jas aan

zuid Finland

Buiten de stad staat een grote uitkijktoren, Pujio Toren: op een heuvel van +/- 100 meter hoog. De toren is zelf ook weer 75 meter.

Pujio Tower

De klim naar de voet van de toren is een trap langs de ski-spring-schans die daar ook ligt, 350 treden. In de toren is gelukkig een lift 😊

Uitzicht uit de toren, in de verte Kuopio

15-05-22: Weer stukje naar het noorden gereden (225 km), naar het eiland Manamansalo, liggend in het Oulujärvi meer. Eiland van 15 km bij 7 km. Camping prima. Er is geen dorp/plaats op het eiland, alleen verspreid enkele tientallen huizen. Hier is de lente nog maar net begonnen, nog vaak sneeuwresten te zien. Op het eiland zijn ook weer meertjes, daar ligt nog veel ijs op.

meertje op Manamansalo

Ik moet nog 800 km, hemelsbreed, naar het noorden, benieuwd wat ik daar aantref??

Mooie  wandelpaden rond de camping, ook ingerichte vuurplaatsen inclusief houtvoorraad. Iedereen mag daar gewoon gebruik van maken. Deze avond voor het eerst sinds 14 jaar (Canada 2008) weer een maaltijd gemaakt boven een kampvuur.

vuurplaats Manamansalo

De avond eindigde met een schitterend avondrood

avondrood Manamansalo

16-05-22: mei ’s-morgens een rondje over het eiland gefietst, 40 km. Alle asfaltwegen gehad. Opmerkelijk rustig. Totaal aantal andere weggebruikers die ik gezien heb: 2 auto’s, 1 hardloper en 1 wandelaar (met hond), in 2 uur tijd.

17-05-22: Naar Kuusamo gereden (340 km). Stukje noordelijker en inderdaad veel meer ijs op de meren. Ook ben ik (te) vroeg in het seizoen. De door mij beoogde camping in een natuurgebied was nog gesloten, toegangsweg dicht. Bij een andere camping/villapark is de camping eigenlijk ook nog dicht. De ondergrond van veel staanplaatsen zijn pas net ontdooid en nog zacht. Maar mocht toch, tegen betaling uiteraard, op een plaats staan (tussen de sneeuwhopen).

Camping Rakatunturi

Vandaag overigens rond de 4 graden (overdag!). onderweg langs een kunstwerk gekomen: ‘Silent People’ van kunstenaar Reijo Kela. Een 1000 figuren (als vogelverschrikker gemaakt) in een open veld. Allen in vrolijke kleding en hoofden van graspollen, staat er sinds 1994.

kunstwerk Silent People
kunstwerk Silent People

Elk jaar krijgen de figuren nieuwe kleding en een nieuw grashoofd. Ook daar was ik vroeg, nog niets open (horeca en winkel), men was aan opknapwerk bezig (van gebouwen en vlonders).

Onderweg mijn 1e rendier gespot.

rendier in het wild

18-05-22: In de nacht was het -3 graden en ook neerslag, met als gevolg een klein laagje sneeuw! Gisteren en deze ochtend koud door waterkoude wind. 09:00 uur was het 1 graad boven nul.

ochtend camping Rakatunturi

Weer op pad met de camper naar de volgende halte: Rovaniemi. Tijdens de rit naar het westen werd het weer snel beter. Af en toe zelfs een zonnetje en dat scheelt een stuk. Tijdens de rit (Fins) Lapland binnen gereden. Inmiddels regelmatig rendieren gezien. Bij aankomst op de camping een beetje geluk, ging eigenlijk pas volgende week open, maar omdat er vrijdag een 25-tal Nederlanders komen is hij al opgestart (ANWB groepsreis). ’s-Avonds zonnig 😊

Inmiddels ben ik al zo noordelijk dat het ’s-nachts niet meer helemaal donker wordt. Foto genomen om 00:00 uur.

tijdstip 00:00 uur camping Manamansalo

19-05-22: Bij het wakker worden zonnig, vanaf 6 uur. Dat is later prettiger opstaan met een al beetje opgewarmde camper.

Vandaag naar een zeer toeristische attractie geweest, maar een ‘must do’ in deze plaats: Santa Claus Village (de woonplaats van de kerstman).

Santa Claus Village

Zoals gezegd zeer toeristisch en alles heel duur, aldus alleen maar rondgekeken. Ook loopt hier de Napapiiri (poolcirkel) doorheen, daar heb ik nu dan ook eens op gestaan.

Poolcircel in Santa Claus Village

Heel de dag zon, met zelfs 11 graden. Lekkere warme dag 😊. Inmiddels ook een paar medereizigers in de camper, Bennie de husky Ewoud het eland en Rudolf het rendier

Ook 1e Nederlandse vakantieganger/camperaar gezien/gesproken. De ANWB groep van vrijdag zie ik niet, dan ben ik alweer weg.

20-05-22:  Vrijdag alles weer op zijn plaats opgeborgen en verder naar het noorden. Deze dag tot Ivalo (285 km). Onderweg veel van hetzelfde, lange lege wegen, bomen, meren en af en toe rendieren. Bij Sondankylä gestopt. Hier staat het oudste kerkje van de Samen (andere naam voor Lappen)

oudste Sami kerkje

In beginsel gebouwd in 1689. Wordt nog steeds gebruikt. Bruidsparen uit de omtrek trouwen er nog regelmatig. Helaas niet binnen kunnen kijken, wederom te vroeg in het seizoen dus nog dicht ☹.

21-05-22: Op een parkeerplaats geslapen, geen voorzieningen. Volgende dag verder. Vandaag, zaterdag, wordt het gas aan Finland door Rusland afgesloten. Gelukkig verlaat ik juist deze dag Finland, dus geen koud toiletgebouw (pfff..). Net over de grens in Karasjok (Noorwegen) beland. Fatsoenlijke camping aan de rivier. Noorwegen eigen olie en gas dus geen probleem 😊

Karasjok is de ‘hoofdplaats’ van de Samen. Hier staat het parlementsgebouw van de Samen

Sami parlementsgebouw

In het stadje veel meer m.b.t. de Samen: Sami park, Sami kunstgalerie, Sami museum.

Vroegere woonhuis van de samen (museum)
Open tipi (museum)

22-05-22: Zondag gewandeld, mooi weer.

23-05-22: vandaag laatste etappe (280 km) naar de Noordkaap. Waar het in Finland veelal lange rechte wegen waren vanaf nu een bochtige weg tussen de bergjes (nog niet echt hoog) en een kustweg.

De kustweg loopt een 125 km langs het Porsangerfjord. Voor mij een van de mooiste uitzichten tijdens een autorit van mijn leven. Echt schitterend, het weer: zonnig, zal ook wel een grote rol gespeeld hebben.

Als dit de voorbode is voor langs de Noorse kust rijden heb ik er voor de komende weken veel zin in. Vlak voor aankomst leek het net een maanlandschap.

vlak voor Nordkapp

Om 13:30 uur aangekomen op de Noordkaap. IK BEN OP DE MEEST GEWENSTE PLAATS VAN DEZE REIS.

Nordkapp wereldbol

Het weer is schitterend, 8 graden, maar zeer zonnig 😊. Dat is lang niet altijd het geval in deze uithoek. Nu heb ik een voordeel van vroeg in het seizoen. Je kunt overal foto’s maken zonder (veel) andere personen erbij te fotograferen.

uitzicht Nordkapp

In de zomer komen er wel duizend bezoekers per dag, dus kun je dan bij wijze van spreken over de koppen lopen.

uitzicht Nordkapp

Het aanwezige museum, panoramafilm enz. stelt niet zoveel voor helaas. Weer de Nederlandse camperaar, die ik in Rovaniemi als buurman had, ontmoet. Een aantal uurtjes gezellig mee zitten praten.

De entree-prijs geld voor 24 uur, dus morgen om 12:00 uur begint de terugreis naar het zuiden

24-05-22:  Tijdens de gehele ‘nacht’ op de Noordkaap scheen de zon! Wel is inmiddels een stevige wind opgestoken. Dinsdag 24 mei langs hetzelfde fjord naar het zuiden getrokken, nog steeds even mooi. Onderweg opnieuw een spannend stukje (net als de heenweg). Er is op een bepaald moment een 3 km lange ‘oude’ tunnel. Slechts spaarzaam verlicht met oranje lampen. Het is net of je een beetje in het duister tast, ook het licht van de autokoplampen lijkt weg te vallen. Bij een tegenligger zoveel als mogelijk naar de kant die je bijna niet kunt inschatten. Na de tunnel nog een aantal km een smalle kustweg met aan de ene kant een steile helling omhoog en aan de andere kant steil naar beneden. Weliswaar een betonnen rand van de 75 cm aan de zeekant maar toch was het spannend bij een vrachtwagen als tegenligger.

Op de terugweg vandaag, ik reed achter een iets grotere camper in de tunnel. Toen er een paar vrachtwagens tegemoet kwamen ging mijn voorganger stil langs de kant staan. Het was dus echt niet alleen ik die er een beetje moeite mee had.

Geen wonder dat met een nieuwe tunnel bezig is om deze tunnel/weg te omzeilen. Er gaan per jaar 200.000 bezoekers naar de Noordkaap hierlangs, dus hoogzomer zal het hier wel druk zijn.

Na het fjord zuidwestelijke richting gereden, over de Noord Noorweegse toendra. Ik voel me nu een beetje belachelijk dat ik in Zuid Finland geïmponeerd was om een paar hoopjes sneeuw. In deze streek is nog zeker 95% bedekt met sneeuw. De wegen zijn overigens overal heel schoon, nergens hoef je angst te hebben voor gladheid.

toendra noord Noorwegen

25-05-22: In Alta voor 2 dagen op een camping. Woensdag 25 mei weer een sportieve dag, een stuk met de fiets (20 km) naar een beginpunt van een wandeling in de bergen. Onderweg op de fiets een verrassing: er stak een ELAND de weg over. Het geheel duurde maar een paar seconden, beide zijden een bos, dus geen tijd om de telefoon op te zoeken voor een foto. Toch kan ik van mijn bucket list voor deze vakantie weer een onderwerp afvinken 😊.

Vervanging van foto

26-05-22: verder zuidwestelijk getrokken tot in Skibotn. De reis over de kustweg is erg mooi. Een voorbeeld van het uitzicht.

In de plaats aangekomen een natuurcamping gevonden waar het heerlijk rustig is. Het is al 3 dagen zonnig weer dus dat is prettig. Vandaag weer iets voor het eerst gezien. Eén van de meest gevreesde insecten in de noordelijke landen, een mug. Dit exemplaar heeft een hekel aan mij, hij kon mijn bloed wel drinken! Ik heb hem op tijd opgemerkt en verjaagd. Bij die ene is het gebleven, tot nu toe 😊

27-05-22: De volgende dag was het ’s-ochtend nog goed weer dus een wandeling naar de top van de heuvel achter de camping gelopen. Hoogte 500 meter. Mooi uitzicht op het dal.

uitzicht dal naar Skibotn

28-05-22: Zaterdag de 28st t/m 16:00 uur zwaar bewolk en regelmatig wat gespetter daaruit. Naar de plaats Sjøvegan gereden. Hier de middag verder doorgebracht. Uitzicht van de camping.

uitzicht camping Sjøvegan

29-05-22: vandaag 325 km gereden naar het noordelijkste puntje van de eilandengroep Vesterålen. Bij de plaats Andenes een camping met een prachtig uitzicht op de Noorse Zee. De baai voor de camping ziet er met de zon erbij tropisch uit, jammer dat het maar 12 graden is.

Uitzicht camping Andenes

Morgen blijf ik ook hier.

30-05-22: Deze dag nog in Andenes gebleven. Heel mooi weer, strak blauwe lucht, 18 graden. Rustige dag, wandeling gemaakt, wasje gedaan en in de zon gezeten.

Foto van Andenes van boven af de berg, 500 mtr. hoog

31-05-22: Dinsdag weer 150 km zuidwaarts en 170 km westwaarts op de bekendere eilandengroep De Lofoten. Naar bijna het westelijk puntje gegaan. Op de kaart lijkt het allemaal niet zo ver maar de 2 groepen zijn zo’n 160 km hoog bij 300 km breed! Ook vandaag goed weer. Toch bijzonder in deze streek, het ligt hier nog steeds een 200 km boven de poolcirkel en rondom in de zee. ’s-Avonds op een boerderijcamping tussen bergen gevonden.

Camping Fredvang

01-06-22: De volgende dag weer oostwaarts op De Lofoten naar Laukvik. Op een parkeerplaats aan zee gestaan, lekker rustig. Weer half bewolkt, 15 graden. Soms lekker, soms fris.

(wild) parkeerplaats Laukvik

02-06-22: Vandaag een een beetje zuidelijker afgezakt, tot in Innhavet. Weinig km, 140 + een stukje boot. Redelijk zonnig. Reis zoals gewoonlijk in Noorwegen, smalle bochtige wegen, op en af en veel mooie uitzichten. Noodzakelijk om heel de rit geconcentreerd te blijven rijden.

03-06-22: Op vrijdag naar Bodø gegaan, camper op (camper)parkeerplaats dicht bij het centrum gezet voor overnachting. Leuk stadje met een haven vol plezierbootjes.

Haven Bodø

Het weer is niet super maar het gaat net. In de middag rondgewandeld in Bodø. Noorwegen is best duur, in een restaurantje een pizza met een colaatje was al weer meer dan 30,00 euro.

04-06-22: Vanaf Bodø gestart met de ‘Kystriksveien’. Dit is de ‘Route 17’ (wegnr.), een 650 km lange kustweg met in totaal 6 veerbootverbindingen met veel natuurschoon en diverse attracties. Helaas de eerste 2 dagen regenachtig, met goed weer veel mooier (zegt men).

Vandaag een klein stukje, 30 km, gereden naar Saltstraumen. Vlakbij de camping is een spectaculaire getijdestroom, de sterkste in de wereld. 400 miljoen m3 zeewater passeert elke zes uur door een 3 km lange en 150 meter brede zeestraat, met snelheden van tot ongeveer 20 knopen (+/- 37 km/u). Waar de stroming het snelst is, kunnen draaikolken van 10 m in diameter en 5 m diep ontstaan.

Saltstraumen

05-06-22: Wat minder leuk is aan deze dag is de regen. De volgende dag wederom de hele dag, zachte, regen. Met een wind daarbij is het koud. Deze nacht in de haven van Kvina gestaan. Overigens vandaag de poolcirkel weer gepasseerd.

06-06-22: Verder naar het zuiden richting Torghatten, Weer is gelukkig opgeknapt, Beetje bewolking maar zeer regelmatig zon 😊. De route is dan inderdaad veel mooier.

onderweg uitzicht op een fjord

Camping met een mooi uitzicht.

uitzicht camping Torghatten

07-06-22: Vandaag een auto-rij-rustdag genomen, Rond Torghatten gewandeld en gefietst. Torghatten is een berg met een gat erin.

Torghatten

Hierbij hoort een legende: De legende van Torghatten en de zeven zusters. De berg stelt een hoed voor met een door een pijl in geschoten gat. Legende te veel om hier op te schrijven, zie internet.

08-06-22: Verder naar het zuiden naar Namsos. De omgeving tijdens de rit is iets vlakker en daardoor ook de wegen, en vaak wat breder en soms zelfs wel 500 meter ‘rechte’ weg.  Het was vandaag daardoor, met tijden, veel ontspannener rijden. Ook weer 2 veerboottochtjes. Je kunt geen kaartjes kopen, men scant je kenteken en de rekening wordt opgestuurd. Ben benieuwd wat het allemaal gekost heeft?

Veerboot Somna

09-06-22: Wederom rustdag, wandelen en klusjes en in de zon zitten. Het is een mooie dag 😊

10-06-22: Een kustweg genomen i.p.v. de ‘grote’ weg. Een deel was weer smal. Het is tot nu toe de mooiste route, alweer! Ik ben wel 10 keer gestopt voor een foto, maar had dat ook 30 keer kunnen doen.

kustweg 715
kustweg 715

Op het einde van de dag een wild-kampeerplaats bij Fannrem gevonden (via app). Het zal hier niet druk worden, moest de laatste 12 km over een gravelweg en dus niet langs de doorgaande weg.

parkeerplaats Fannrem

11-06-22: Zaterdag weer een stukje zuidelijker naar Molde. Langs de kust, net ten zuiden van de plaats Kristiansund, de Atlanterhavsveien gereden. Ook omschreven als werelds mooiste autorit. Verbind eiland Averøya elegant – middels zeven bruggen, via eilanden en scheren – met het vaste land.

Atlanterhavnsveien
Atlanterhavnsveien

12-06-22: Vandaag van de kust weggereden, nu de bergen in. Gelijk al een Nationale Toeristenweg van 104 km. Een deel van de weg is de ‘Trollstigen’. Letterlijk vertaald de Trol-ladder. In dit deel van Noorwegen heeft men veel op met trollen 😊. Het traject stijgt van 200 naar 700 meter met 11 haarspeldbochten. De weg is smal (eenbaansweg) en om de honderd meter een uitstulping om tegenliggers te kunnen passeren.

Trollstigen

Boven is bezoekerscentrum en een zwevend uitzichtplatform, waarvandaan de foto is gemaakt. Zeer toeristisch, geluk dat niet heel goed weer was, regenachtig, maar wel goed zicht. Nu was er toch redelijk wat verkeer, maar in het hoogseizoen rijden er 3000 voertuigen per dag op/af?? Dat is dan file rijden!

Ondanks dat boven de pas maar op 700 meter ligt is het er niet echt warm, zie maar:

Pas boven Trollstigen, 12 juni

De rest van de reis heb ik nog enkele tientallen haarspeldbochten moeten nemen, maar daar was de weg meestal net breed genoeg om tegenliggers te passeren. Toch soms een mooi uitzicht.

Geiranger

13-06-22: Camping in de bergen, maandag 13 juni daar gebleven (weer viel mee). Wandeling op de bergflanken gemaakt

Camping Dalen Gaard (Geiranger)

14-06-22: Verder door de bergen gereden en ik was in de wolken. Niet figuurlijk maar letterlijk.

pas boven Geiranger

Nu al een aantal dagen (mot)regenachtig. Hoger in de bergen dus regen. ’s-Avonds op een mooie wilde camperplaats bij Laerdal.

Parkeerplaats Laerdal

15-06-22: Volgende dag weer verder naar west-zuidwaarts naar Tisleidalen. Gelukkig meestal zonnig weer.

16-06-22: Donderdag zuidwaarts naar Vikersund, beetje ten oosten van Oslo. Vandaag veel over brede, haast vlakke, wegen gereden. Lekker ontspannen gecruised. Mooie camping aan het water.

Camping Viskersund

17-06-22: Vrijdag naar Vrådal gegaan. Hier op een kampeerplaats gestaan. In de namiddag niet veel meer gedaan. De temperatuur is de laatste 2 dagen, voor mij het eerst deze vakantie, tot 20 gr. gestegen 😊.

Parkeerplaats Vrådal

18-06-22: Op zaterdag in Vrådal gebleven. Naar de top van de Austre Roholtfjell (1050 mtr) gelopen. Vooral de laatste 350 stijging was echt klauteren. Maar het uitzicht boven er mooi.

Uitzicht vanaf de Austre Roholtfjell

Zondag laatste etappe naar Kristiansand alwaar ik maandag de boot neem naar Denemarken.

19-06-22: Zondag laatste etappe. Wilde eerst nog naar een camping boven Kristiansand maar het weer was regenachtig. Meteen ook laatste stukje doorgereden. Camperparkeerplaats net buiten centrum. ’s-Avonds wat rondgelopen.

Kristiansand

20-06-22: Maandagochtend met de fiets in en rond Kristiansand gereden. In de namiddag, 15:30 uur naar de veerboot gegaan.

Veerboot Noorwegen-Denemarken

Kort reisje naar Denemarken. Uiteindelijk om !9:45 van de boot naar een camping gegaan, 6 km. Tornby Strand Camping. Komende 2 dagen ga ik op mijn gemak naar huis rijden.

21-06-22: Dinsdag vanuit Hirshals (DK) naar Brunsbüttel (Duitsland) gereden, 488 km. Geen problemen al was het vermoeiender dan ik dacht. Halverwege echt even een slaappauzetje moeten nemen. Wellicht zijn al die uren in de auto toch gaan tellen.

22-06-22: Laatste etappe naar huis. I.v.m. het boerenprotest vandaag bewust over Venlo gereden, standaard stuurt de navigatie je door Midden-Nederland en dat leek vandaag mij niet de beste optie.

Kleine vertragingen door wegwerkzaamheden. Op het einde, vlak voor terugkeer in Nederland een groot stressmoment! Mijn linker-voorband ging stuk. Net op een druk stuk driebaansweg. Nou is linkerkant nog het vervelendste i.v.m. langs razend verkeer. Gelukkig was er net een iets bredere vluchtstrook op het punt dat ik stilstond, waardoor ik ‘wat’ werkruimte overhield. Het voordeel dat ik heb is dat ik 2 jaar geleden ook een lekke band heb gehad en dat ik nu exact wist hoe te werken. Ook heb ik destijds een grotere momentsleutel aangeschaft zodat ik de moeren redelijk gemakkelijk los kon draaien. Totaal een halfuurtje oponthoud! Geen foto’s gemaakt, door stress niet aan gedacht

Om 16:30 uur thuis gearriveerd 😊

FINISH