2023 Italië

9 mei: -> Prien (München) DE. Vandaag vanuit thuis vertrokken over de Autobahn. Omdat dit niet het meest mooie deel van de reis is heb ik een flinke afstand, +/- 900 km., afgelegd. Goed weer, geen noemenswaardig oponthoud, m.a.w. goed gegaan, wel lange dag, inclusief stops 12 uur.

10 mei: -> Jesolo (Venetië). Nu de halve afstand van gisteren gereden. Opgestaan met regen, onderweg veelal regen, bij aankomst regen ☹. De voorspellingen voor komende dagen hier is ook nog steeds regen, donderdag wordt 55 mm. verwacht. Ik had gedacht hier een paar dagen te blijven staan, o.a. Venetië bezoeken, maar ga morgen toch maar verder.

11 mei: -> Fano (in de buurt van San Marino). Met opstaan inderdaad nog steeds regen. De camper gestart en verder naar het zuiden gereden. Na 2 uur rijden werd het droog,  na 3 uur brak de zonneschijn door. Zowel letterlijk als figuurlijk. Op plaats van bestemming een uurtje lekker in de zon gezeten, helaas is er eind van de middag toch een kleine stroring overgetrokken met een onweersbui.

Vandaag gemerkt dat snelheidslimieten voor Italianen soms een suggestie zijn. Op een 50 km. weg aangesloten in de ‘langzame’ groep van 70 km. per uur, op de linkse baan stoven er meerdere auto’s voorbij.

Later bij wegwerkzaamheden naar 1 baan gestuurd, snelheidslimiet 40 km., wel heel langzaam! Reed 60 km. maar hele stoet auto’s achter mij aan, op gegeven moment een vrachtwagen die ook nog ging claxonneren. Ik heb niet toegegeven, zij betalen een eventuele bon niet.

12 mei: Fano. ’s-Morgens met een lekker zonnetje opgestaan 😊. Vandaag +/- 18 gr. Eerst uurtje langs het strand gewandeld (camping 100 mtr. van het strand) Daarna met de fiets naar Fano (6 km.), het stadje rustig bekeken, lijkt mijn typisch Italiaans. Smalle straatjes, hoge huizen. Pas eind begin van de avond een buitje.

13 mei: Fano. Zelfde recept als gisteren: Zon bij opstaan, uurtje wandelen. Daarna racefiets genomen en langs de kust naar het zuiden gereden, totaal 80 km. Het blijkt dat het toeristenseizoen nog maar net aan het begin staat, op het strand is men alles aan het opbouwen. Parasol standaards, strandwachtstoelen enz.

14 mei: -> San Salvo. Vandaag helaas, zoals voorspeld, regen bij het opstaan. Het is een geluk dat ik al een reisdag gepland had. 300 km. naar het zuiden gereden tot de plaats San Salvo. Bij aankomst was het droog 😊.

15 mei: San Salvo. Ondanks voorspelde lichte regen bleef het ‘s-ochtends toch, net aan, droog. Lange wandeling gemaakt, via het strand naar de plaats Vasto gegaan. Bij terugkomst, 13:30 uur, begon het te regenen. Er maar een lees- / muziek luisteren middag van gemaakt. Voorspellingen zijn niet heel gunstig komende week ☹.

Ik had hier een week eerder moeten zijn. Er was hier een grote gebeurtenis 7 mei j.l. De 2e etappe van de Giro d’Italië is gefinisht in San Salvo.

16 mei: San Salvo Om 08:00 uur stopte het met regenen, rest van de dag droog. Op de fiets naar het centrum van San Salvo geweest en stadje bekeken. Opmerkelijk: aan het einde van de dag stonden we plotseling met 4 Nederlandse campers naast elkaar (van de 6 totaal)! Weer eens even in eigen taal kunnen praten.

Aan het einde van de dag de berichten over noodweer / overstromingen in Noord Italië ontvangen. Raar, en gelukkig, dat ik daar pas 2 dagen geleden ben vertrokken. 14 mei ’s-ochtends weggegaan uit de regio Emilia-Romagna

17 mei: -> Brindisi. Vandaag weer verder naar het zuiden, verder weg van het slechte weer. Nu in de ‘hak’ van Italië beland en hier is het zonnig en warm (22 gr.) 😊. Nu een minder feit wat vandaag is voorgevallen, Even, +/- 10/15 seconden, niet opgelet tijdens een pitstop. Mijn portemonnee is uit mijn auto gestolen ☹☹, inclusief bankpas/creditcard.

18 mei: Brindisi. Inmiddels alles geregeld met bank en aangifte bij politie. Kan nu betalen met mijn telefoon en heb ‘noodgeld’ geregeld, via de bank/Western Union, zodat ik altijd nog cash achter de hand heb. Over het regelen, politiebureau zoeken ect. kan ik wel een A-viertje vol schrijven, maar dat vertel ik later wel persoonlijk. Vandaag weeral zon, het gaat normaal worden!! 😊

19 mei: -> Leuca. Nog iets verder naar het zuiden gereden vlak bij de plaats Leuca en eindpunt van de ‘hak’. Na een sobere campings nu weer alle voorzieningen. Daardoor weer wasje kunnen doen ect. Onderweg hier naar toe de plaats Lecce in willen gaan en wat bekijken. Maar in alle plaatsen en plaatsjes in Italië hebben smalle straatjes en alles staat vol geparkeerd. Lastig om ‘even’ in het centrum langs te gaan, dit moet je eerst goed plannen en tijd voor nemen.

20 mei: Leuca. Vandaag weer prettige vakantiedag gehad. Stress voorbij en geen gedachten meer aan ‘waarom heb ik wel/niet …..’. Lekker een tochtje op de fiets gemaakt naar Leuca en de kust ten noorden daarvan. Droog maar bewolkt en 20 gr. Alles OK.

LEUCA

21 mei: -> in de heuvels bij Ostuni. Vandaag een verplaatsing naar een klein plekje bij een wijnboerderij, kunnen maar 3 campers staan, geen voorzieningen. Onderweg gestopt bij de plaats Gallipoli. Aan de rand van het stadje geparkeerd en laatste 3 km naar centrum gelopen. Het historische centrum heeft een paar bijzondere gebouwen en voor de rest heel toeristisch, winkels en horeca.

22 mei: in de heuvels bij Ostuni. Weer wordt steeds beter, heel de dag zon, moet zelf af en toe de schaduw opzoeken. Vandaag de fiets genomen en naar de plaats Ostuni, de witte stad (zie foto), gefietst. Ook hier weer een aardig centrum met een aantal historische gebouwen en weer veel winkels en horeca. Ik denk dat dit overal in Italië het geval zal zijn.

Ostuni, de witte stad

23 mei: -> Amendolara. De camper weer gestart en westwaarts gereden naar de regio Calabrië. Een kleine camping bij een restaurant gevonden. Is er netjes met zelfs een zwembad (of ik die mag gebruiken??), en mooi met het uitzicht op de ‘Golf of Taranto’ en wat verder weg de ‘Ionische Zee’

Camping Amendolara
Uitzicht vanaf camping op de Golf van Toranto

24 mei: Amendolara. Vandaag niet gaan fietsen, het is een doorgaande weg met veel vrachtverkeer, daar rijdt het niet prettig. Te voet heuvel opgelopen naar de plaats Amendolara, 3 km. Een echt Italiaans plaatsje. Mooie grote kerk, kleine cafétjes, geen toerisme. Na wat eten en drinken weer via omweg naar beneden gewandeld. Het is een Agri-camping, op deze is ook een restaurant. Samen met een, ook hier verblijvend, Nederlands echtpaar hier ’s-avond lekker gegeten, niet duur.

Kerk in Amendolara

25 mei: -> Vigliatore. Vandaag naar de plaats Reggio Calabria gereden en daar de veerboot naar Sicilië genomen. Aangekomen in Messina niet linksaf richting de Etna gegaan, daar is het mij te heet onder mijn voeten na de eruptie van een week geleden 😊. Rechtsaf naar de noordkust van het eiland. Ik zie veel bebouwing aan de kust tijdens de 50 km die ik verder getrokken ben. In de plaats Vigliatore gestopt op een kleine camperplaats aan de kust. Vanaf hier een heel mooi uitzicht over Tyrreense Zee.

Avond uitzicht vanaf camping Vigliatore

p.s. Ik heb de Camorra maar laten weten dat er bij mij niets te halen valt, ik heb immers toch geen portemonnee meer 😉😊

26 mei: Vigliatore. Vandaag eerst te voet het plaatje rond gewandeld en wat inkopen gedaan bij de plaatselijke winkeltjes. Leuke afwisseling met een bezoek aan de supermarkten. Daarna fiets genomen en westwaarts gegaan. Op een gegeven moment zag ik een gebouw op een heuveltop staan en besloot daar na toe te gaan. De heuvel is maar 300 meter hoog maar de ‘beklimming’ was 7 km lang, gelukkig alleen de laatste km steil. Boven, in de plaats Tindari, bleek het een monumentale kerk te zijn. Santuario Maria S.S. Dell Tindari. De afdaling op de fiets was dan weer leuk.

Santuario Maria S.S. Dell Tindari

27 mei: -> Palermo. Westwaarts gereden, onderweg gestopt in Cefalú. Ook hier is de historische trekpleister een grote kerk. Je zou haast zeggen dat ik religieus wordt na een 3e bezoek aan een kerk in 4 dagen. Daarna naar Palermo. Ik sta op een stads-camperplaats, bijna 3,5 km. van het centrum. Het is dus al een aardige wandeling voordat ik daar ben. Eind van de middag/avond daar naar toe geweest. Het was er druk, maar ja zaterdagavond!

28 mei: Palermo. Vandaag de gehele dag Palermo doorkruist. Veel historische gebouwen, horeca en winkels. Door smalle straten en veel zon behoorlijk warm

Teatro Massimo Palermo

29 mei: -> Menfi. Vandaag naar de zuidkust van Sicilië gereden. Palermo was aardig maar 1 ½ dag in Palermo rond gewandeld / geslenterd en 2 nachten op een stads-camperplaats is voldoende. Op de camperplaats is het wat claustrofobisch. Campers staan 1 a 1 ½ meter uit elkaar, bomen voor de schaduw, maar daardoor donker. Ook niet heel schoon, de beste camperplaats was al vol. En er waren ook nog muggen. Nu op een open camping, sta op 25 meter van het strand en de zee 😊. Hier blijf ik een paar dagen staan.

Strand bij Menfi, ondanks goed weer bijna leeg!

30/21 mei: Menfi. Deze 2 dagen campingleven ‘gedaan’. Beetje zonnen, strandwandelen, fietstochtje en lekker niets doen 😊.

1 juni: -> Niscemi. Deze dag naar het oosten gereden, naar een camping net buiten Niscemi. Weer eens via de Italiaanse ‘agri-camperapp’. Bij een familie op hun parkeerplaats, gastvrij ontvangen. Hun eigen wijn geproefd en daarvan een fles genomen. Kan nog meerdere producten bij hun kopen; olijfolie, marmelade enz. Helaas paar druppels regen bij aankomst, kan ik mooi deze blog bijwerken.

Parkeerplaats bij Casa Gulia, Niscemi

2 juni: Niscemi. De camping ligt in de heuvels. Met de fiets afgedaald naar de plaats Gela (25 km.). Leuke kustplaats, mooi strand. Lekker wat gegeten en terug naar Niscemi, Dit betekende o.a. ook een 5 km klimmen. ’s-avonds weer wat kletsen met Rosario (de eigenaar van de camping), in het Engels en Italiaans (google transfer😊).

Rosario and me

3 juni: -> Catania. Vandaag verplaatst naar Catania, aan de oostkust van Sicilië. Dit ligt 35 km. ten zuiden van de Etna. 2 weken geleden viel hier nog roet/stof naar beneden toen de Etna zich roerde. De camping is, ondanks dat het toch in de plaats Catania ligt, een ‘echte’ camping. Gelegen aan zee maar met een rotskust.

kust bij Catania

4 juni: Catania. De 4 km. naar het centrum gelopen. Ook hier weer veel grote historische gebouwen met daartussen de winkels en horeca.

5 juni: -> Tropea. Op het stuk van Catania naar Messina passeer je de Etna. De top was vanaf de snelweg goed zichtbaar 😊, inclusief rookpluim. Dankzij het goede weer.

ETNA

Opmerkelijk, in heel Sicilië geen Nederlanders tegen gekomen, terwijl dat in Apulië en Calabrië wel regelmatig het geval was. Vanaf Messina met de boot weer naar het vaste land van Italië gevaren en daarna naar Tropea gereden. Via de smalle wegen door het centrum naar de camperplaats aan zee gegaan. Vanaf de camping, aan de kust, kijk je tegen een bijzondere wand aan.

Wand +/- 25 meter hoog

6 juni: Tropea. Vandaag in Tropea gebleven. Er is een mooi strand en een historisch centrum. Deze is echter boven op de rotsen gelegen en de trap naar boven telt +/- 200 treden. Tropea is wel heel toeristisch. Het centrum wat niet heel groot is, een paar honderd meter doorsnee heeft zeker 30 restaurantjes, buiten de winkeltjes ect.

Strand bij Tropea

7 juni: -> Saracena. Vandaag op een agri-camperplaats bij een wijnboerderij geboekt. Beschrijving mooi, maar viel niet mee. Eerst al bij aankomst, 15:00 uur, regen. Geen eigenaar te zien, maar door een bouwvakker (het grote huis wordt opgeknapt, wat wel van te voren was gemeld) naar een plaats bij dat huis gewezen. Om 17:00 uur werd het droog en later zelf zonnig. De eigenaar kwam langs en wees op een mooiere plek, een beetje lager op de heuvel. Van de beschreven wijnproeverij en lokale producten geen woord. Ook geen voorzieningen. Ik was ook de enige ‘gast’. Volgens mij moet het toeristen- seizoen hier nog steeds beginnen, gezien de capaciteiten op de campings ect. vergeleken met de aanwezige toeristen. Alleen op de grote plaatsen was het, tot nu, wat drukker. Palermo, Catania en Tropea. Op andere plaatsen heel rustig

Uitzicht vanaf wijnboerderij Cantina Viola

8 juni. -> Agropoli. Een stukje naar het noorden opgeschoven, naar Agropoli. Na een aantal bewolkte dagen, met gisteren een bui, nu weer een zonnige dag. Op een niet te grote camping net buiten Agropoli. Op dit moment, 18:30 ook maar weer 3 campers. Vanmiddag nog even naar het centrum gefietst, ziet er aardig uit, niet heel toeristisch. Bekijk het plaatsje en de omgeving morgen beter.

9 juni: Agropoli. Een half bewolkte dag, lekker fietstochtje langs de kust naar Capaccio, en in de middag in Agropoli rondgewandeld. Geen bijzondere plaats, maar ook niet toeristisch wat wel een keer aangenaam is.

10 juni: -> Tramonti. Naar een agriturismo camping gegaan in Tramonti. Vanaf hier kan ik met de bus naar de beroemde Amalfi kust. Met de camper mag ik daar niet naar toe! Vandaag, zaterdag, aangekomen. Zondag gaat er helaas geen bus, pas weer maandag. Zodat ik hier een paar dagen blijf staan. Geen straf hoor lekker in de bergen. De weg vanaf Salerno naar hier was zeer mooi. Een bergweg, niet al te breed, met best wat verkeer. De rit naar boven bevatte wel een honderd bochten.

uitkijk vanaf camping Tramonti

11 juni: Tramonti. Vandaag een stukje gaan wandelen en daarbij terecht gekomen in een klein plaatsje Polvica. Een echt Italiaans dorpje waar weinig tot geen toeristen komen. Ook hier was op zondag een markt, niet voor etenswaren maar voor kleding, gereedschappen en spullen voor de keuken ect. De vorige 2 zondagen in Palermo en Catania waren er ook dergelijke markten maar die waren meer op toeristen gericht, deze niet. Veel authentieker.

Zondagmarkt in Polvica

12 juni: Tramonti. Vandaag met de bus naar Amalfi. Nu begrijp ik waarom je er met de camper niet naar toe mag, smalle wegen met veel bochten, ook langs de kust. Nu kan je zeggen ja maar de bus dan? Die toetert voor elke ‘blinde’ bocht, en meerdere malen kon er bijna geen hand tussen de bus en de tegenligger, wat vaak kleine autootjes waren. Vanaf Amalfi met de boot naar Positano gevaren wat een goede blik op de kust geeft. De plaatsen Positano en Amalfi zijn heeeel toeristisch en of het leuk is om daar rond te wandelen??? Wellicht zeg ik dat nog vaker komende dagen met bezienswaardigheden van grote naam!

Kust voor Amalfi

13 juni: -> Sorrento. De auto heeft me in Sorrento gebracht, een plaats nabij het einde en op de noordkant van het schiereiland waar op de zuidkust Amalfi ect. ligt. Ook een rotsige kust. Ook hier weer een oud centrum met een hoog toerisme-gehalte. Ik heb het idee dat dit schiereiland goed bekend is bij de Britten, die zijn hier veel aanwezig. De camping, die ik gekozen heb ligt tegen de stad aan maar wel aan de oostkant. Om die te bereiken moet je de gehele stad door (er is geen rondweg). De weg is  niet breed, veel auto’s en voetgangers. Daardoor stapvoets, stilstaan ect. Op alle momenten vliegen de scooters je aan alle kanten voorbij. Het is hier een populair vervoermiddel om ergens te komen, je kunt ze dus overal huren. De camping heeft ook een pizzarestaurant, op het terras heb je een fantastisch uitzicht op de Golf van Napoli. Ook de Vesuvius is goed zichtbaar. Met een lekkere temperatuur (23 gr.) was het heerlijk om daar ’s-avonds te zitten eten.

Uitzicht op de Golf van Napoli en rechtsboven het begin van de Vesuvius

14 juni: -> Ercolano. In deze plaats een plekje op een kleine camping gevonden. Ercolano ligt tussen Napoli en Pompeï in en aan de voet van de Vesuvius. Allemaal vanaf hier goed te bereiken, hier zal ik wel enige dagen blijven staan. Vandaag heb ik al een voorproefje gehad van Pompeï n.l. Herculaneum. Deze stad in ook tijdens de uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79 bedolven net als Pompeï. En dit oude opgegraven stadje ligt in Ercolano, dus maar op een 30 minuutjes lopen. Herculaneum werd ook bedolven onder gifwolken asregens en lava, maar de meeste mensen zijn nog kunnen vluchten.

Herculaneum

15 juni: Ercolano. Met de trein naar Pompeï. Daar aangekomen en binnen het park bleek het maar een dooie boel 😊😊. Maar toch heel indrukwekkend om te zien. Alle restanten van de huizen paleizen ect. en zelfs een aantal versteende bewoners uit het jaar 79. Interessant om te zien hoe men toen al kon bouwen. Het was een bewolkte dag en af en toe een aantal druppels, wellicht was het daarom niet druk, wat wel prettig was.

Pompeï
Oorspronkelijke bewoners Pompeï

16 juni: Ercolano. Vandaag met de trein de andere kant op, naar het noorden: Napels. De carabinieri van Brindisi (waar ik de diefstal van mijn portemonnee heb aangegeven) waarschuwde me zelfs voor Napels. ‘Houd daar je handen maar op je zakken!!’. Voorzorgmaatregelen genomen en er is niets gebeurd 😊. Een typische Italiaanse stad maar dan in het groot. Smalle straatjes, druk, vol winkels en restaurantjes. En alles hangt vol met vlaggen ect. omdat de voetbalclub Napoli kampioen van Italië is geworden, ook in de omliggende steden en dorpen overigens. Veel grote en indrukwekkende gebouwen, zoals het Castel Nuovo en Palazzo Reale.

Castel Nuovo

17 juni: Ercolano. Op deze dag de Vesuvius beklommen! Maar wel het grootste gedeelte met de bus 😊. Toch moeten de laatste 150 meter hoogteverschil te voet worden afgelegd. Toch nog een beetje conditiewerk gedaan. De krater bekeken en van het fantastische uitzicht genoten. O.a. heel Napels (4,4 miljoen inwoners) te zien. Na de lunch in Ercolano lekker in de schaduw bij de camper gezeten.

Krater Vevusius

18 juni: Ercolano. Weer naar Napels geweest met als voornaamste doel het bezoek aan het Museo Archeologico Nazionale. Hier een aantal uren doorgebracht. Er is een indrukwekkend aantal beelden ect. Een van de bekendste die van Hercules (gemaakt door Farnese, een kopie van het Griekse origineel)

Hercules van Farnese, 5/6 meter hoog (Museo Arch. Nazionale Napoli)

19 juni: -> Borgo Sabotino-Foce Verde. Vertrokken uit de regio Napels-Pompeï naar een plaatsje 50 km. onder Rome. Even een paar dagen ‘uitrusten’ na het bezoeken aan allerlei ‘attracties’. Camping aan zee, alleen de straat oversteken. Het loopt hier nu ook op tot tegen de 30 gr., maar door de zeewind voelt dat niet heel warm aan.

Strand bij Borgo Sabotino-Foce Verde

20 juni: Borgo Sabotino-Foce Verde. De dag met een fietstochtje begonnen. Tegen het eind van de middag zat ik in mijn stoel en voelde wat in mijn nek kriebelen. Bleek een valkparkiet, gecheckt bij een kenner, op de leuning van mijn stoel te zitten . Waarschijnlijk bij iemand ontsnapt, omdat hij/zij heel tam is, krijg hem niet eens verjaagd! Nu begrijp ik waar de opmerking ‘hij is een slimme vogel’ vandaan komt. Dit exemplaar wilde met mijn laptop op internet gaan surfen 😊

Valkparkiet aan het Googelen

21 juni:-> Rome. Vandaag naar Rome gereisd, sta nu op een stadscamping. Een metrostation dichtbij zodat ik snel overal naar toe kan. Vanmiddag al weggeweest, altijd even zoeken hoe het er in een bepaalde stad aan toe gaat. Eén van de grootste bezienswaardigheden al bezocht: het Colosseum. Indrukwekkend ‘stadion’ van 2000 jaar oud. Wel een beetje warm hier, 34 gr., in de stad! Morgen wordt het schijnbaar 38 gr., afzien dus 😊

Colosseum

22 juni: Rome. De stad weer in geweest. Een aantal bijzonderheden gezocht zoals de Trevi fontein. Hoewel het niet de voorspelde warmte bereikte was het met 36 g. toch héél warm. Daarom op het heetst van de dag 12:00 – 15:00 het Museum Capitolini bezocht. Behalve de vele mooie beelden ect. was het er ook lekker koel.

Fontana Di Trevi

23 juni: Rome. Wederom naar het centrum. Bedoeling om Vaticaanstad te bekijken. Echter om 10:00 stond er een rij van +/- 1 kilometer!! Ik had weinig zin om daar 1 tot 1 ½ uur te wachten. Het is wat koeler dan gisteren, 32 gr., maar toch. Wel rond Vaticaanstad gelopen, hoge muren rondom. Op een gegeven moment kon ik de koepel van de Sint Pieter wel goed zien. Rest van de dag in het centrum doorgebracht.

Sint Pieter

24 juni: -> Pescia Romana. Rome verlaten en een stukje naar het noorden gereden. Een plaatsje aan de kust/zee; Pescia Romana. Vanaf de camping de duin over en de zee is daar. Ondanks dat het hier ook 30+ is voelt het door het zeewindje niet heel warm aan (in de schaduw). Hier blijf ik een paar dagen voor aanvang van de reis naar huis.

25 en 26 juni: Pescia Romana. Even weinig doen. Toen ik gisteren, zaterdag, aangekomen ben was het lekker druk op de camping met veel Italianen. Ook aan zee veel mensen. Zondag idem dito. Ik dacht het seizoen begint ‘eindelijk’ ook voor de Italianen, maar zondagavond verdween 60%. Het waren dus veel weekendgangers.

Strand bij Pescia Romana

27 juni: -> Fiorenzuola d’Arda. Een stuk naar het noorden gereden, naar een plaatsje +/- 100 km. zuid-oostelijk van Milaan. Het is een parkeerplaats bij een wijnboerderij/ristorante. Mooie omgeving.

Zomeravond in het restaurant

28 juni: Fiorenzuola d’Arda. Hier nog een dag blijven staan, fietstocht gemaakt en nog even uitgerust.

29 juni: -> Freiburg. Vandaag Italië verlaten en via Zwitserland naar zuid Duitsland gereden. In Freiburg een mooie camping aan een meer. Alles goed geregeld en netjes.

Tunisee meer waaraan camping ligt

30 juni: Vandaag de laatste 600 km naar huis gereden. 1e uur in de regen. Geen tegenslagen met files in Duitsland 😊. Een paar kleine in Nederland. Totaal toch nog 6752 km. gereden. Italië is een mooi land met heel veel te bekijken, vooral hun vele historische bezienswaardigheden. Aan Noord-Italië tot het midden nog niet toegekomen. Dat is voor een volgende keer!